Tijdens het verkiezingsdebat bij College Tour van afgelopen zondag kregen de lijsttrekkers Pieter Omtzigt (NSC) Dilan Yesilgöz (VVD), Caroline van der Plas (BBB) en Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) de vraag voorgelegd wat ze gaan doen met de ‘pechgeneratie’ die studieschulden heeft opgebouwd, terwijl inmiddels de basisbeurs weer is ingevoerd.

Het is duidelijk een thema waarmee politici willen scoren, want diverse partijen hebben inmiddels aangegeven iets te willen doen aan de rente die studenten met studieschulden betalen. Die rente gaat per 1 januari 2024 omhoog naar 2,56 procent of 2,95 procent, afhankelijk van of een student in het leenstelsel de studieschuld in 35 jaar of in 15 jaar moet afbetalen.

Omtzigt wil lagere rente studielening bekostigen met versobering expatregeling

D66 en de SP willen dat de rente op studieleningen naar 0 procent gaat, zo meldt het AD. Dit kost 500 miljoen euro en dat willen de partijen bekostigen door de btw op bloemen en planten te verhogen van 9 procent naar 21 procent.

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt wil dat studenten van de ‘pechgeneratie’ fors minder rente gaan betalen over studieleningen die zij zijn aangegaan in de periode dat er geen basisbeurs was. Hij dient samen met GroenLinks-PvdA en Volt een voorstel in waardoor zij tot bijna 2 procentpunt minder zouden gaan betalen,

Als financiële dekking wil Omtzigt de zogeheten expatregeling versoberen. Buitenlandse werknemers die tijdelijk in Nederland werken, hoeven de eerste vijf jaar geen belasting te betalen over de eerste 30 procent van wat zij verdienen. Door dat voordeel stapsgewijs af te bouwen, willen Omtzigt en de linkse partijen op termijn structureel 200 miljoen euro extra ophalen.

Door de langdurig lage rente op staatsleningen konden ook studenten jarenlang gratis lenen. Maar nu de rente stevig is opgelopen, mede door het beleid dat de Europese Centrale Bank (ECB) voert om de inflatie te beteugelen, betalen zij sinds dit jaar ongeveer een half procent. Volgend jaar gaat dat fors omhoog naar ruim 2,5 procent op 2,95 procent.

LEES OOK: Rente op studieschuld fors hoger in 2024: dit zijn 6 dingen om rekening mee te houden, van hoogte spaarrente tot maximale hypotheek